Nieuws

KSH wint profielwerkstukprijs opnieuw!

Op woensdag 12 april 2017 kregen Luc Heisterkamp en Martijn van der Zwet de prestigieuze prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen voor hun profielwerkstuk Kroos: plaaggeest met potentie?

Deze prijs van het oudste Nederlandse genootschap van geleerden wordt ieder jaar uitgereikt voor een havo- en een vwo-profielwerkstuk. Het winnende profielwerkstuk van Luc en Martijn onderzoekt de zuiverende werking van een van de minst geliefde waterplanten: eendenkroos, het groene mosachtig tapijt dat 's zomers vaak onze sloten en andere waterwegen afdekt.

Het onderzoek (Kroos: plaaggeest met potentie?) toont aan dat eendenkroos grote hoeveelheden schadelijke stoffen (ammonium, nitriet en het minder schadelijke nitraat) uit afvalwater kan opnemen. Daarnaast blijkt eendenkroos, in tegenstelling tot landplanten, een duidelijke voorkeur te hebben voor de opname van ammonium boven bijvoorbeeld de opname van nitraat. Het resultaat van dit onderzoek moet gezien worden als een eerste stap in de richting van de duurzame kweek van consumptievissen (aquacultuur), waarbij het afvalwater uit viskwekerijen door eendenkroos wordt gezuiverd. Een positieve bijkomstigheid is dat eendenkroos een hoog eiwitgehalte heeft en als gezond en duurzaam voer voor bepaalde kweekvissoorten (bijvoorbeeld de tilapia) kan dienen.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft dit profielwerkstuk beoordeeld als de beste inzending van 14 vwo-scholen in de regio. Vermeldenswaardig is dat de vwo-afdeling van de KSH ook vorig jaar deze prestigieuze prijs in ontvangst heeft mogen nemen, toen met een profielwerkstuk over een historisch onderwerp.

 
Bijgewerkt : 13 Apr 2017

Nieuws

 
...
Bijgewerkt : 04 Jul 2017
 
Vrijdag 23-6, ...
Bijgewerkt : 23 Jun 2017
 
In een bomvo...
Bijgewerkt : 23 Jun 2017
 
...
Bijgewerkt : 13 Apr 2017
 
...
Bijgewerkt : 13 Apr 2017
 
...
Bijgewerkt : 07 Mar 2017
 
Alle theaterkl...
Bijgewerkt : 07 Mar 2017
 
...
Bijgewerkt : 06 Feb 2017
 
...
Bijgewerkt : 13 Dec 2016