Op bezoek bij Leonardo da Vinci

Leerlingen uit havo en vwo 4 met ckv in hun pakket hebben hun culturele jaar geopend met een bezoek aan ’s lands oudste museum: het Teylers Museum in Haarlem. Op het moment van het bezoek stond de vaste collectie in het teken van de onderzoekende rol die Leonardo da Vinci graag op zich nam. Dus geen Mona Lisa smile in het Teylers Museum, wel lachende leerlingen.

De vaste tentoonstelling van vreemde apparaten – die wetenschappelijk onderzoek uit die tijd mogelijk maakten – en de kunstverzameling van het museum passen mooi bij alle kanten die Leonardo in zich had. De tijdelijke expositie gaf een overzicht van zijn tekeningen met uitgesproken koppen. Leonardo hield ervan de mens te bekijken en – vooral als ze apart waren of een uitgesproken uitdrukking hadden – vast te leggen.

Apple Store
De leerlingen mochten dat zelf ook eens uitproberen. In de Apple Store, de tweede locatie waar het werk van Leonardo werd besproken, maar nu bekeken als tekenaar. Hoe leg je iemand vast? Welke lijnen gebruik je om een gezicht snel weer te geven? Welke schaduwen maken een gezicht ruimtelijk en welke kleuren durf je toe te voegen?
Na 2 uur werken kregen de makers hun werk digitaal ‘mee naar huis’.