Leerlingen debatteren in Tweede Kamer

Op maandag 15 april hebben twee leerlingen van de KSH deelgenomen aan het Nationaal Jeugddebat in het gebouw van de Tweede Kamer. Ongeveer honderd leerlingen vanuit het hele land waren onderverdeeld in fracties, ieder met een eigen thema. De leerlingen van de KSH waren lid van de fracties ‘Milieu & Klimaat’ en ‘Sport’. Iedere fractie werd gekoppeld aan een politicus, waarmee de leerlingen in debat konden gaan.

Toespraak

Binnen de fracties waren de taken duidelijk verdeeld. Een van onze leerlingen was presentator: vanaf het spreekgestoelte in de Tweede Kamer heeft zij een korte toespraak gehouden over milieudoelstellingen en in het bijzonder over de productie en het verbruik van plastic. Haar fractie was gekoppeld aan minister Wiebes. Met hem volgde een gesprek over de mogelijkheid om een plastic-taks in te voeren voor bedrijven die onnodig, vervuilend plastic gebruiken.

In debat

De andere KSH-leerling was in zijn fractie een van de debaters die in gesprek ging met Tweede Kamerleden Van Nispen (SP), Heerema (VVD) en Westerveld (GL). Hij pleitte voor een app à la CJP om leerlingen te motiveren en te belonen (middels kortingen) voor sportieve activiteiten. De Kamerleden zorgden voor kritische vragen van hoog niveau, waardoor er met het team hard gewerkt moest worden om ter plekke het voorstel te specificeren en uitvoerbaar te maken.

Prachtige prestatie

Via provinciale voorronden konden leerlingen in aanmerking komen voor deelname aan dit debat. Onze leerlingen uit vwo 4 – met maatschappijwetenschappen in hun pakket – deden mee aan de voorronde in het Provinciehuis in Haarlem. Na deze selectie is er aantal voorbereidende bijeenkomsten geweest onder begeleiding van de Nationale Jeugdraad.

De leerlingen hebben serieus en hard gewerkt, waardoor de debatdag op rolletjes verliep. Deze twee topleerlingen hebben een prachtige prestatie neergezet!