Leerlingen naar de stembus

Een aula vol leerlingen en een podium gevuld met vertegenwoordigers van 8 van de 12 partijen die op 21 november meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing in Haarlemmermeer. Dat was het decor van het jongerendebat dat 14 november jl. plaatsvond op de KSH in samenwerking met de gemeente. Na afloop van het debat mochten leerlingen hun stem uitbrengen, in een echt stemhokje met een rood potlood. De VVD kreeg de meeste stemmen.


Het grote scholierendebat was het vierde en laatste scholendebat in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Behalve een pitchronde waren er debatten over het openbaar vervoer, de organisatie van grootschalige evenementen en extra cameratoezicht op straat. Na die debatten stelden leerlingen de politici nog een aantal kritische vragen en kozen ze de beste debater. Net zoals bij de schaduwverkiezing kwam ook hier de VVD als winnaar uit de bus.

Les in politiek
Het scholierendebat is niet alleen een opmaat naar de gemeenteraadsverkiezing, maar op school ook naar lessen over het politieke landschap. Zowel bij het vak maatschappijleer als maatschappijwetenschappen wordt deze verkiezing gebruikt om leerlingen meer te leren over verkiezingsprogramma’s, lokale politiek, ideologieën en stemgedrag.

“Bij het vakmaatschappijwetenschappen gaan leerlingen bijvoorbeeld aan de slag met onderzoek. Ze formuleren een voorspelling – hypothese – over het stemgedrag van de stemmers, net als bij exitpolls. Met gegevens die ze zelf verzameld hebben tijdens de scholierenverkiezing zoeken ze vervolgens uit of hun verwachting is uitgekomen”, aldus Sam Meerhoff, docent maatschappijwetenschappen.

Of de uitslag van de scholierenverkiezing ook van voorspellende waarde is geweest weten we op 21 november aanstaande.