Welkom groep 7 en 8!

Theaterklas

ksh-groen2-sectie-onder

Hou je van theater, muziek en beeldende kunst? En ga je volgend jaar naar de middelbare school? Dan zit je goed op de KSH! Hier op school kun jij in de Theaterklas je creativiteit en talent ontwikkelen. De Theaterklas is ontwikkeld voor leerlingen met een interesse voor theater. In een driejarig programma leer je bijvoorbeeld jezelf presenteren, samenwerken, een publiek boeien, luisteren, kijken en een presentatie vormgeven. Allemaal vaardigheden die handig zijn voor jouw toekomst! Ook als je later niet naar de toneelschool, het conservatorium of de kunstacademie gaat.

Eerste jaar
Als je in de brugklas zit volg je lessen drama (toneelspelen),vormgeving (ontwerpen: decor en pr) en zang (koor). Regelmatig vallen de opdrachten voor deze disciplines samen: een opdracht kan bijvoorbeeld zijn om in groepjes een verhaal te bedenken, te schrijven en daarbij tekeningen te maken die goed bij het verhaal passen. Alles wordt gebundeld in een zelf vormgegeven boekje en de verhalen spreek en zing je in op cd.

Tweede jaar
In de tweede klas volg je lessen drama en zang/muziek. Tijdens deze lessen ontdek je wat de invloed is van muziek op theater en ga je hier zelf mee experimenteren. Ook leer je hoe je moet improviseren. Je presenteert dit in een voorstelling waarin je samen met de andere Theaterklasleerlingen speelt. Je mag al je familie en vrienden uitnodigen om te komen kijken! In het tweede jaar volg je ook diverse workshops. Dit kan bijvoorbeeld een workshop dans of fotografie zijn. Hiernaast zie je een foto die door een Theaterklasleerling uit het tweede jaar gemaakt is tijdens de fotografieworkshop in het Fotografiemuseum Amsterdam.

Derde jaar
In het derde en laatste jaar van de Theaterklas komt alles wat je geleerd hebt bij elkaar. Je werkt namelijk toe naar de grote eindvoorstelling. Voor de eindvoorstelling schrijf je met elkaar een script en ook de songteksten van de liedjes en de muziek. Daarnaast ontwerp je met elkaar het decor, de rekwisieten en het PR-materiaal. Je maakt bijvoorbeeld korte filmpjes die in de eindvoorstelling gebruikt worden. Links zie je zo’n filmpje dat door derdejaars Theaterklasleerlingen gemaakt is. Als alles bedacht en gemaakt is ga je de voorstelling oefenen en uiteindelijk opvoeren voor het publiek! Na drie jaar sluit je de Theaterklas af en ontvang je je Theaterklascertificaat.

In Theaterklas 1, 2 en 3 breng je o.a. een bezoek aan een voorstelling in een schouwburg en krijg je workshops. Deze worden bekostigd van de 90 euro eigen bijdrage per leerjaar.

Waar zijn de lessen? Op de KSH hebben we een eigen theaterzaal met professionele theaterlampen, een muziekinstallatie, microfoons en een beamer om mee te projecteren. De beeldende opdrachten voeren we uit in het beeldende lokaal, waar volop materiaal is. De muzieklessen vinden plaats in het muzieklokaal. Daar zijn veel verschillende instrumenten om te bespelen, zoals gitaren, een drumstel en een piano. Er zijn ook vijf muziekstudio’s waar je zelfstandig kunt werken of kunt repeteren. De KSH heeft een kostuumhok vol kleding en rekwisieten die gebruikt worden in de Theaterklas.

Kan ik op de KSH verder als ik in de bovenbouw kom? De Theaterklas duurt drie jaar. In de vierde klas kan je op havo en vwo zowel drama als muziek als examenvak kiezen. Na drie jaar Theaterklas kun je dus op de KSH nog volop door met muziek en toneel.

Op de planken
Wil je eerst eens beter kennismaken met de Theaterklas? Schrijf je dan in voor ‘Op de planken’, de Workshopdag van de Theaterklas op woensdag 27 november 2019 van 14.00 tot 16.00 uur:

theater14-1
theater14-2
theater14-3
theater14-5
theater14-4
ksh-groen-footer