Welkom groep 7 en 8!

Vwo plus: Cambrige English, filosofie en Latijn

ksh-groen2-sectie-onder

Op de KSH kun je vanaf de brugklas Cambridge English, filosofie en Latijn volgen.

VWO plus
Op de KSH kun je vanaf de brugklas vwo plusvakken volgen. Je kunt kiezen voor de vakken filosofie, Cambridge English en Latijn. In totaal heb je maar drie uur meer dan andere leerlingen (als je alle vakken kiest), want Cambridge English komt in plaats van de normale uren Engels.

Vwo plus is bedoeld voor leerlingen die meer uitdaging zoeken. Als je voor Latijn kiest, kun je uiteindelijk een gymnasiumdiploma halen.

Filosofie
Wat is geluk? Zijn we allemaal gelijk? Wie ben jij? Hoe bepalen we of een kunstwerk mooi is? Wanneer is iets waar? Wat betekent 'normaal'? Stel jij jezelf ook wel eens zulke vragen? Vragen waar je diep over nadenkt, maar waar eigenlijk geen duidelijk antwoord op is? Dan is de kans groot dat je op dat moment aan het filosoferen bent! Een filosoof verwondert zich over dingen in de wereld die andere mensen heel gewoon vinden. Een filosoof denkt na over vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn, omdat het vaak 'bestaansvragen' zijn. Filosoferen kun je in je eentje doen, maar ook samen. Op de KSH leer je in de filosofielessen over de ideeën van verschillende filosofen. Maar, nog belangrijker, je leert zelf filosoferen. Door je eigen gedachtes en die van anderen te onderzoeken, kritische vragen te stellen en creatief te denken. In de filosofielessen leer je om zelf je gedachtes onder woorden te brengen en om ook goed te luisteren en na te denken over de gedachtes van anderen. Het is een ontzettend belangrijk vak, omdat je leert om naar een andere manier naar de wereld te kijken en omdat je door dit vak ook veel leert over jezelf als mens.

Cambridge English
Heel terecht dat je je afvraagt wat het verschil is tussen een gewone les Engels en een les Cambridge English!

Challenging
Advanced English
Modern and magnificent
Brilliant students
Remarkably responsible
International certificate
Dynamic and dazzling
Global recognition
Education

Zo, nu weet je vast meer 😉

Tijdens de reguliere Engelse lessen verdiep je je in de Engelse woordenschat, cultuur en samenleving met als doel het behalen van je eindexamen. Bij Cambridge English ga je daarentegen gericht specifiekere vaardigheden oefenen, deze uitbreiden en een professionelere woordenschat opbouwen. Daarnaast leer je Engels in verschillende situaties toe te passen. Last but not least, kun je op elk moment – afhankelijk van het je niveau - zelf beslissen voor welk certificaat je examen doet (PET, FCE, CAE, CPE).

Latijn
Zonder de Romeinen zou onze huidige wereld er heel anders uitzien. En zonder hun taal, het Latijn, zouden in Europa zelfs andere talen worden gesproken. Alleen al om deze redenen is het de moeite waard om voor Latijn te kiezen! Maar er is meer! Bij Latijn maak je kennis met spannende sagen en legenden, die de Romeinen elkaar vertelden, over goden, helden, maar ook over gewone mensen. Bovendien leer je de eerste beginselen van het Latijn. Je zult zien dat je door het bestuderen van deze taal veel woorden uit andere talen gemakkelijker zult herkennen en dat je taalbeheersing in het algemeen met sprongen vooruit gaat. Ook versterk je je analytisch denkvermogen met deze taalkundige puzzel. In de bovenbouw kun je alles wat je in de loop der tijd geleerd hebt in het echt aanschouwen. We gaan dan namelijk op studiereis naar Rome en/of Griekenland! Maar ook in de onderbouw hebben we leuke excursies, bijvoorbeeld naar de opgegraven Romeinse stad Xanten in Duitsland.

Als je in de brugklas voor Latijn kiest, dan houd je de mogelijkheid open om in de tweede klas op het gymnasium in te stromen en uiteindelijk een gymnasiumdiploma te behalen door in de onderbouw het vak Grieks te volgen*. Als je in de tweede en derde klas alleen Latijn volgt en je ook Latijn kiest als examenvak, dan krijg je na je eindexamen een atheneumdiploma met Latijn op de vakkenlijst. Dus: ben je ambitieus en houd je van taal en cultuur? Kies dan voor Latijn!

* voorwaarden gymnasiumdiploma:
- Latijn in vwo 1, 2, 3
- Grieks in vwo 2, 3
- Latijn en/of Grieks als examenvak in vwo 4, 5, 6

klas7
vwofilosofie
vwocambridge
gym4
klas4
ksh-groen-footer