Havo

Havo

Op de havo worden theorie en praktijk steeds met elkaar in verband gebracht. Zo krijg je niet alleen inzicht in de theoriekant van de lesstof, maar weet je ook hoe je die kennis in de praktijk kunt toepassen. Daarnaast leer je presenteren, samenwerken en zelfstandig studeren. Kortom: alles wat je nodig hebt om succesvol door te stromen naar een HBO-opleiding.

De havo telt vijf leerjaren. Na de eerste twee onderbouwjaren vormt het derde leerjaar het overgangsjaar tussen onder- en bovenbouw. Je leert in dit jaar meer zelfstandig werken en plannen. Ook maak je aan het einde van het jaar je keuze voor één van de volgende profielen: Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur & Gezondheid (N&G), Natuur & Techniek (N&T).

Elk profiel kent verplichte vakken en profielkeuzevakken. Daarnaast is er een ‘vrij deel’ met een of meer keuzevakken. Bij ons kun je kiezen voor NLT (natuur, leven en technologie, een natuurwetenschappelijk vak met onderdelen uit natuurkunde, wiskunde, biologie, aardrijkskunde en scheikunde); kunst drama; kunst muziek; maatschappijwetenschappen; bedrijfseconomie; BSM (bewegen, sport en maatschappij). Ook is het mogelijk om het examenvak Spaans te kiezen.

Vanaf het vierde leerjaar begint de Tweede Fase. Een zelfstandige manier van studeren wordt nog belangrijker, om je goed voor te bereiden op een vervolgopleiding. Dat betekent dat je naast instructielessen, toetsen, excursies, sportdagen, buitenlandse reizen en zelfstandig werken in mediatheek, studieruimtes of laboratorium ook een aantal uren zult moeten besteden aan het maken van huiswerk en onderwijsactiviteiten zonder directe begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan het maken van grote praktische opdrachten.

Het vijfde jaar is het examenjaar. Wil je doorstromen naar het vwo, dan moet je uiteraard voldoen aan de voorwaarden die daarvoor gelden.

Over de KSH

De KSH is een overzichtelijke middelbare school (1500 leerlingen) die al 25 jaar goed onderwijs verzorgt. Een school waar ruim 150 medewerkers voor jou klaar staan.

Meer over de school